Followers

Rezeki darimu

Amin...amin...amin................
Sesungguhnya aku bersyukur diatas rezeki  yang telh dikurniakan kepada kami sekeluarga
Tak lama lagi 2011 akn tinggal dalam kenanga yang indah
Semoga 2012 yang mendatang lebih bermakna untuk Kami Sekeluarga...

"Ya Allah, sesungguhnya kuberlindung dengan-Mu daripada duka dan kesedihan, 
kuberlindung dengan-Mu daripada lemah dan malas, 
kuberlindung dengan-Mu daripada hidup dirundung hutang dan penindasan"
 
"Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu".
Amin, amin, Amin Yarabbalalamin....................

Akar Fatimah dari Mekah - For Sale!!!

Kepada yang tercari-cari Akar Fatimah untuk dijadikan selusuh menjelang hari kelahiran cahaya mata, boleh dapatkan disini.

STOK TERHAD!!!! ORIGINAL dari Mekah.
(Hanya tinggal saiz A sahaja!!!!)

Terdapat 3 saiz seperti gambar rajah dibawah;



Saiz A;
RM10.00 
Saiz B;
RM12.00
(SOLD OUT) 

Saiz C;
 
(SOLD OUT)(SOLD OUT)
 RM15.00
Harga diatas tidak termasuk penghantar. Sila tambah kos penghantaran seperti dibawah;
S/M : RM6.00
S/S : RM10.00

Khasiat Akar Fatimah ;

Rumput Fatimah, tapi sebenarya lebih tepat dan sering di sebut dengan “akar”, juga dikenal dengan selusuh Fatimah atau Rumput Siti Fatimah (Labisia Pumila). Ia dipanggil akar fatimah kerana dikaitkan dengan nama puteri Rasulullah SAW, kerena khasiatnya menyimbolkan kesehatan wanita utama.

Akar Fatimah dianggap dianggap paling berkhasiat, antara lain untuk membantu melancarkan dan mempercepat proses bersalin,

Cara penggunaannya sangat praktis dan mudah, akar yang telah dibersihkan, direbus/direndam dan airnya di minum.

Perlu anda ketahui ternyata akar tersebut mengandung zat-zat yang ampuh, antioxidant dan phytoestrogen, juga dapat mencegah perkembangan sel kanser, menguatkan tulang dan melambatkan proses penuaan.

Aku rindu

Ri ni aku btl2 mls nk bt keje..
huhuuhu (kwn2.. diam2 ok...)

rs nk blik tdo... hohoooho syoknyer...
sbb mmg rs mngantuk ni.
kejap2 tgk jam, bile nk rehat ni..........
rehat aku nk g tempah baju.

bosan lak ni............ (malas nk bt keje hehehehe...)
Serious aku x de mood ri ni, walaumuke mnunjukn ceria, dlm ati org x th.
buka hp, tgk gmbr ank2...

Eh aku rindu la dgn ank2..
rindu nk dok bg dieorg mkn
rindu nk baring2 dgn dieorg... huhuhu
rindu nk kiss dieorg
RINDU!!!!!! rs nk blik...

Naufal fullbreastfeeding
umur : Akan masuk 8 bulan...
suke nk manje2... suke mrengek manje





iman haziq
umur : 2 tahun 3 bulan
semakin banyak cakap, semua bende nk tny...
perangai die bt org tringat2....
suke tny ulang2... mcm ikanlan tv tu "burung ape, burung ape, burung ape"..

cepat ler jam ni bgerak... aku rindu anak2...

Spectra 3 LET GO!!!


Saya ade Breastpump Spectra 3 Double Pump nak LET GO
- 1 Unit Breastpump Spectra 3
- 1 Momlittleone backpack
- 2 unit spectra shield (double pumping)
 - 1 conversion kit for wide neck bottles
- 1 Bottle stand
- Original box.
- 2 bottles (New)
- filter (New)

1.Boleh single @ double pump
2.Minimum noise during breast pumping session
3.Very easy to use & all the components are separable so easier to wash/sterile.

Sebab nk let go?
" Upgrade to Medela Freestyle"

SOLD OUT


Medela Freestyle ku........!!!!

Pejam celik, pejam celik.............
alhamdulilah aku dh berjaya full breast feeding naufal selama hampir 8 bulan..
amin, amin, amin...

Nak cite psl breastpump ni
slama hampir 8 bulan ni Spectra 3 menjadi teman baik aku
kehulu kehilir aku usung
pergi kursus, panjat tangga nk ke Makmal
walau berat boleh tahan ar...... (trasa bert bile naik tangga.. hu...)
tp demi anak aku x kesah....

org nk ckp ape, ckp ler.....
aku bw pump pun x minta tenaga korang....
aku pump susu pun x minta susu korang (hahahha blh x ckp mcm tu)
yg penting aku happy sgt...

sejak akhir2 ni aku mcm kena outstation...
dok pikir gak.. "Spectra ku perlu guna elektrik"....
Ade tempat kursus aku pam kat surau... sbb mmg kena cr plug


dh lama gak aku cr Car power Inverter
online mmg ade, mls lak nk beli.
aku cr kat kedai.. akhirnyer jumpe...........
yeah.......... ondaway blik keje, aku trs test pump dlm kete...
wa...... berjaya!!!!

settle masalah nk g kursus.
baru2 ni aku dpt surat untuk ke putrajaya, kenderaan kena naik Bas jabatan sebab rami.
ALAMAK!!!!! mane aku nk cucuk nk pam nnt.

lg2... pikir2.... aku cr la breastpump yg gune bateri. servay2 medela swing...
dh survay, bgth my husband...
alang2 ckp tu kn, aku ckp ler " klu belikan medela freestyle lg bagus"
husband jwb " medela freestyle brape?"
"rm1350".....
husband jwb "amik jer la medela freestyle tu"
buntang mata makcik............. dlm ati, yeah, yeah...
esk aku trs call seller tu..


Akhirnyer.......... yeah... aku dh dapat medela freestyle...
Ape jd dengan Spectra 3 ku??? Akan ku letgo....
Iklan let go akan menyusul.....

Pureen Bateri Operated Breastpum LET GO!!!

Saya ada Pureen Bateri Operated nak Let GO
- 1 unit pureen bateri operated
- 1 bottle (new)
- 1 Washing nozzle
- 1 nipple adapter
- include bateri

1. single pump
2. boleh guna bateri @ Adapter
Price to LET GO RM76.00
Hubungi 0122956420



Let Go Medela: Supplemental Nursing System ( SNS )!!! SOLD


Saya nk LET GO Medela: Supplemental Nursing System ( SNS ).
Still dalam box. br 2 kali gune.
Sbb nk LET GO, dah x gune langsung. beli ms ank pertama, x bjaya menyusukan anak semula.

Still in box
Ada Manual sekali.
Harga masa beli RM250. nak LET GO RM100 termasuk kos pos.
berminat blh contact 012-2956420.

SOLD TO MUZAIMAH - tq.....

Susu Merundum

Sejak akhir2 ni peghasilan susuku merundum...
wa....... hari2 dok pikir gak.
bermula pd penghujung puasa...
dh hujung puasa aku mmg terpaksa amik stok
sbb pam di opis hanya dapt 9 oz jer...
mmg terpaksa amik stok

Alahmdullilah la stok aku mencukupi.
tp smlm skrg blh pulih sepenuhnyer.
walau ank br nk masuk 7 bulan.
skrg skali pam di opis hanya dpt 12oz.. wa... x cukup.......

sedih gile.....
mcm2 gak aku mkn
minum susu, soya, mkn kurma, minum air byk..
em.... production belum kembali pd asal.....

last choice untuk mengembalikan production
aku pg dpt kn 'Pil Domperidone"
sebenarnye ni ubat tanah mutah + buang angin
tp die juga blh meningkatkn production susu pg ibu menyusu sbb die meningkatkan HORMON Prolaktin
tp setahu aku la, die x boleh diambil dlm jangka masa yg lama.

So aku mmg decide nk cube....
tp untuk pengethuan korang, sblm ni aku mmg mkn shaklee.
tp sejak akhir2 ni, shaklee mcm dh x berfungsi pd aku. enth la x th knp.
dlm mgu ni aku dh stop shklee...

so hasil dh mkn pil tu?
nnt aku update, berjaya atau tidak...

Jika Isteri Menangis Dihadapanmu.....

“hargai lah ia sblm terlewat…”
Jika seoran...g isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
 

Wahai suami2,
jika seorang istri pernah menangis karenamu, tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …

Wahai suami2, jika seorang isteri menangis keranamu, tolong jangan menyia-nyiakannya. Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu. Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini ? ”

Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..

TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..
SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU & Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..

TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.
 

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI...
Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…

Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg solehah dan SUAMI2 yang kamu kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mrk begitu berHARGA….

Mama & Baby Expo di MITC

Semenjak menjadi ibukepada 2 anak ni.
aku mmg sll cr info pasal anak2.
pasal Makanan yang terbaik
Pasal Demam @ ape2 sakit
Pasal Penyusuan
Pasal macam2 lg la...

Pada 16-18 hb septeber 2011.
kebetulan di MITC ade expo ibu dan bayi.
Aku mmg seronok gile bile th ade expo. Memandangkn aku belum pernah pegi mane2 expo melainkan JCard (hehehe...)
Kebetulan plak My Idola saya ade.. Kak Farah................ Serius aku teruja nak jupe kak farah...
Dalam ati "Tgu kak farah i datang jumpe u........" hehehhe....
saya akan dtg walaupun sebelum ni sy pembaca senyap blog u.... hehehehe...

Hari yang dinanti dh tibe, aku dgn suami dan ank2 pegi hari jumaat petang. Smpi kat muke pintu aku dh nmpk signboard ;


wa....... aku pandang kiri kanan mane nk pegi ni nak cari kak Farah.... hehehe (tujuan utama...)
Cari punye cari aku jumpe di booth 90.
mskbooth, em... mane kak farah..
ok pusing2 tgk brg2 tgk PAM MODU (de hati nak beli tapi......... spectra 3 aku ok lg )
lain kali la...
tgk filter spectra, aku beli amik skali buku panduan penyusuan...
byr kat kaunter tny adik tu, "Dik, kak farah x datang ker?"..
die jawab " Ade....... tu kat celah tu"..... aku jengah.. o... ade tgh dok kat tepi tu tgh online...
ok x pe, sibuk lg nk tegur... jap g aku dtg blik. ku juga dapat pelekat kereta...

Cantik.... nnt aku amik gmbr dh lekat kat My Kancil ok...........
Pusing2.......... aku pergi ke pentas sbb ade Upin & Ipin...
Seronok iman.. dh tentu arah die nk cakp.
"Yah (Ayah), pinpin (upin ipin)...."
"bu (ibu), pinpin "..... di akn cakap dgn nada laju.. hehehehe....
 nibile iman takut nak pegi kat upin ipin...
hehehe.... mule2 nak naik pentas, dah naik takut nak pegi salam upin inpin

  
Ceh.... tgk dr jauh jer.... 

 Tengah joget Chicky dance.... 
Habis tgk upin ipin, kami round lg cr kak farah lg...
hehehhe.. slagi x jumpe aku x balik...
smpi di booth, ok kak farah dh free...
wa.......... senyum dh nmpk kak farah.
tegur salam cyg2... hehehe.. seronok 
dpat jumpe kak farah borak cikit2.....
jgn leps peluang, amik gmbr....

Muke seronok gile.. walaupun naufal nangis.. hehehhee......
my idola... cayang u la kak... insyallah lain kali kite pasti jumpe lagi.
dari u i bjaya menyusukan naufal hingga kini...
selut ketabahan u.....
Nampak x paper bag sarakids tu..
bukti tau, i ade beli barang... hehehehe

Minggu Demam tok kami semua....wa....

Minggu  ni mmg mencabar bg kami sekeluarga.
smpi ari ni ank2 dan ibunyer demam....
aku x sempat nk bcerita pnjang sbb skrg pun ank merengeknyer.

kawan2, bos2... kpd smu agak aku x respon maaf ler byk2....
x cukup tgn ni.
nnt dah ok smu aku cerita lanjut.
mst ri ni dh 3 kali kami bw ank2 pegi klinik...
dan esok pun doc suruh dtg smula.

masa dan keadaan x mengizinkn.


Selamat Hari Raya.....


Ok semua..... sebelum aku start cuti pukul 5.01 petang jap lg aku nk ucapkan.........

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN...

 hati2 pada sesiap yang baling kampong ok.........
ms raya jgn makan gelojoh..
harap aku x nmpk sape yg gemuk naik dr cuti raya. (hehehehe...)
ok jom cuti raya.....

RAYA, RAYA, RAYA................
Mak, Abah tunggu kepulangan anakmu yang sentiasa kecoh ni....
Lalalalalalallaala.... :D

Aku and The Geng............

Dulu aku dijabatan agama
Now aku dijabatan biasa ok........
so ok la....
de geng2 baru, leh la kate
"otak leh masuk ar.........."
dr dl....... ok jugak, tp cam terbatas sikit la

nama pun jbatan agamakan
penampilan nk jaga
mcm2 g........
ade baik ade buruknyer
bukan jabatan aku dulu buruk, baik jugak
de la pat2 aku x bkenan........
kdg2 aku rindu jbatan aku dulu
serius aku rindu.........
yer la walau stahun jer aku kat sane,
ms mula2 mmg best jbatan tu, tp bile msk org2 yg x spatutnye msk. hancus.......
em........... x pe la.

ok bcerita tmpt keje aku skrg...
org skeliling mmg best
baru2 ni kiteorg amik gmbr tok kad raya.
huhuhu seronok masing2 bgambr.. bgambar sakan ar...
jom layan gmbr kami.
agak2 yang manjan sikit tu aku ler...........
hahhaha... (sori kak su...)
yg tu kak su....
bile die x de opis, mcm senyap jer opis....
mcm ri ni die cuti, sunyi jer....
ok sape gemuk?
hahahaha... x gemuk ok, berisi jer...
kami ibu2 dara beranak 2.... hahhaha...

Suasana sebelum pengambaran
ceh wah.........
ni la kami... ok2...
cari aku kat maner




girl only ok.......


ni last...
suke2...
x hbs2 bgambr....
mcm aku paling cun jer..
hahahhaha..
(jgn marah yer semua...)


Pink......ky....... :)

Hari ni 05/08/2011...

Happy birthday 2 u.....
Happy birthday 2 u.....
Happy birthday 2 Muhammad Iman Haziq.............
Happy birthday 2 u.....
Ari ni iman genap 2 tahun.............
 2 tahun penuh kesyukuran
Iman permata hati
Iman penawar hati
Iman anak kami
Anak sulung kami
Iman kadang2 menyakitkan ati (hahaha..............)

Hadiah tok iman aper yer???????????
jeng..jeng....
MINI COOPER!!!!!!!!

Hadiah untuk iman.......
iman suke pau ayah tok naik kete kat tesco
so hadiah tok iman, SEBUAH KETE MINI COOPER>>>>>>>>>>
Vroom.........Vroom..................
(ok x yah pau kat tesco lg yer..)

Layan gambr iman dgn kete cotei die...
 Baru bgun tdo....
Budak yang dh genap 2 tahun ni
dgn x basuh muke lg..........

Eleh, eleh, eleh............
buat muke comei......

OK, nmpk x dinding tu color pink...
hehehehe.... nak raya..
Eh RAYA??
br pose kn???
alah x pe, cat awal2 nnt x letih dh hujung2.........
suami tsayang cat rumah smpi kol 3 pagi.
aku bgn nk msk lauk tok sahur suami br nk lelap mata..........
LAP U LA ABANG!!!!!!



see, see........... pink color.............
sbb nk kenakn dgn sofa..........
abaikan langsir dgn bunga tu ok.
langsir just gantung jer tu sbb suami cabut nk cat.
langsir lom 2kar lg......... raya nnt br 2kar ok.
bunga tu letak jer x sempat gubah lg.......... hehehe........ 
dh bterabur sbb iman cabut2...........

Cara Penyimpanan EBM

Susu ibu yang diperah boleh disimpan untuk diberikan pada bayi sepanjang ketiadaan ibu bersama bayi. Susu ibu mengandungi sel hidup, oleh itu susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.
Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:
  • bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
  • bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
  • breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu
Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa berikut:
  1. Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
  2. Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
  3. Di dalam peti sejuk (kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
  4. Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan
  5.  
     
Panduan asas penyimpanan susu ibu: 
  • bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan
  • catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
  • simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas
  • jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
  • susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
  • jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
  • sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
  • jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk

Maklumat Tambahan

1. Susu yang diperah di pejabat boleh disimpan di dalam peti sejuk di pejabat (jika ada) dan dibawa balik menggunakan cooler bag yang berisi ice pack yang mencukupi untuk perjalanan pulang ke rumah (walaupun perjalanan ke rumah hanya 10 minit, pastikan susu perahan kekal sejuk). Sampai di rumah, bolehlah pindahkan ke peti sejuk di rumah sama ada hendak letakkan di bahagian bawah (sejuk biasa) atau di bahagian atas (freezer). Tidak digalakkan membekukan susu semasa di pejabat kerana susu beku lebih sukar diuruskan (kerana kita perlu memastikan ia dibawa balik dalam keadaan beku dan tidak boleh mencair walaupun sedikit).

2. Jika susu beku sudah mencair (walaupun sedikit), susu tersebut tidak boleh lagi dibekukan semula. Ia perlu disimpan di bahagian bawah (bhg sejuk biasa) malah perlu dihabiskan (digunakan) dalam tempoh 24 jam dari masa ia mula mencair.

3. Susu perahan lebih baik disimpan di bahagian sejuk biasa berbanding bahagian beku (freezer) jika susu perahan itu adalah stok untuk beberapa hari. Sekiranya pada hari ke-5 susu perahan tersebut belum digunakan maka bolehlah naikkannya ke bahagian beku untuk memanjangan tempoh hayatnya.

4. Susu perahan yang dibekukan akan kehilangan beberapa nutrien dan antibodi akibat proses pembekuan namun komposisinya masih JAUH LEBIH BAIK berbanding susu formula. Oleh itu ibu perlu memberi susu  segar (secara direct feeding), susu perahan yang disejukkan dan susu perahan yang dibekukan untuk mengimbangi keperluan nutrien dan antibodi bayi.

5. Susu perahan yang telah dipanaskan, diberikan kepada bayi tetapi tidak habis diminum. Ibu-ibu masih boleh menyimpan susu tersebut ke dalam peti sejuk semula untuk penyusuan berikutnya (anggaran masa tidak lebih dari 2 jam). Jika pada penyusuan kedua tidak juga dihabiskan maka susu tersebut perlu dibuang.

Credit : luna

Berat Badan Kurang memberangsangkan

Naufal msuk 4 bulan
semalam aku bawa pergi checkup
memandangkan kali ni x injet, aku pegi petng.
ingt petang x rmi
tp dluar jangkaan, ramai gile
aku dpt msk tok checkup lg beberapa minit dekat jam 5 petng.
hu.. penat gak tgu.

ok, time timbang. buka baju buka pampers...
timbang................ nurse ckp 6.2kg.
ha? 6.2kg jer?
uik knp x naik sgt, bulan leps 6.0kg...
em..... ati ibu ni rsu...
mesti de x kena.

pikir pasal nurseri. ari2 aku anta 6botl (3-3.5oz)
bile petng sll akn sll hbs @ tgl balance 1.
tapi badan ank x naik sgt. nape ek.

ok, x pe. dh chekc up aku balik.
mlm tu dokpikir2 lg. ape x kena ni.
ok, aku nk buat check up mengejut di nurseri esok.

OK, pg cam biasa siap2. siap kn ank2 untk anta nurseri.
mcm biasa EBM naufal 6 botol.
sampi nurseri aku letak ank. aku amik cooler beg ckp dgn akk nurseri tu.
"kak, mane warmer nk ters pnskn 1 susu la naufal x menyusu lagi, kang akk terus bg je la"
trick ni tau... padahal naufal dh menyusu tp x pe nnt kol 8 lebh naufal leh mnm jugak. susu dh pns tahan 2 jam ok.

ok, akk tu ke dapur, aku ikut nk tgk mane die letak warmer yg aku bekas kn.
ok, warmer terletak elok tepi periuk nasi elektrik.
akk tu amik air mskkn dlm warmer. masuk kn EBM.
aku tgk eh nape suhu 70 darjah????

aku diam, then akk tu tny aku.

akk nuseri "dik, betl x suhu die mcm ni?" aku buat2 tgk, " eh, slaah la kak..... suhu susu 40darjah jer.. x boleh lebih. yg 70darjah tok pnskn makanan..."

akk nurseri " o yeke, akk tgk mcm lama sgt nk hilang sejuk die, yg pengagasuh suzi (bukn nama sebenar) pun ckp betul ke suhu die 40 sebb lamanyer nk hilang sejuk die"..

aku jwb " mmg mcm tu kak, klu lampu die padam x semestinyer dh hilang sejuk. kuirang2 dlm 20 minit. tu sebab sy ckp agak2 lg setengah jam die nk minum akk dh boleh pnskn"

akk nurseri " o.... ok2"

Dalam otak dan ati aku berkata.... "patutla berat bdn naufal x naik sagt..... rupenyer cara pans suhu melebihi suh yang sepatutnya".... and nurtien dlm susu akn hilang jika suhu die terlebih.

" Pemanasan ebm
Ebm harus dipanaskan dalam suhu 35 hingga 45 darjah celcius. Ebm yang dipanaskan dalam suhu lebih dari 45 darjah celcius akan kehilangan zat & nutrien nya. Hati-hati, pengasuh/nursery mungkin memanaskan ebm anda di dalam periuk dengan menggunakan dapur gas. Ini sangat tidak sesuai kerana :
- suhu yang sangat panas mematikan nutrien
- periuk yang panas boleh mencairkan bottle plastik anda dan memberi efek yg tak elok kepada ebm"

So, settle. aku harap perkara ni tak berulang lagi. kesian naufal.... Sedih gak sebenarnyer jd mcm ni. 

Stok EBM Naufal

Dah lama sebenarnye aku nk bt entri ni.
tapi x buat2.. byk g keje lain. :D
ok ri ni aku nk tempelkn gmbr stok EBM naufal.
knp baru sekarang??

Sebab naufal menghampiri 4bulan.
Alhamdullilah syukur pada Allah S.W.T
sebab naufal full breastfeeding walaupun telah berlaku kecacatan oleh susu formula di entri ni
kecacatan yang tak disangka
tapi aku terima dgn redha mungkin ini dugaan Yang ESA....
Dulu masa Iman dpt menyusu hingga 4 bulan sahaja. tanpa ade stok dan iman telah dibiasakan dengan FM.

Ye mmg kesilapan yang besr aku dh buat. sampai 4 bulan iman dh x mahu menyusu badan. mengamuk2 die klu aku bg susu badan. ms tu aku x cukup kuat. aku terskn jer dgn susu FM.
Kesannye hingga kini. Aku menyesal... x boleh nk patah balik.

Untuk naufal aku nk tebus ksilapan lalu. Allhamdulilah hmpir 4 buln...
Ok jom layan stok susu naufal setakat ni.
Tapi stok EBM ni mungkin x sebayak ibu2 lain.
Tapi aku bersyukur Ya Allah....
Stok yang ni pada pintu peti sejuk beku...

Yang ni dlm peti sejuk beku gak.
Abaikn sebab x tersusun ok.. yg tepi kiri tu aku br start letak mendatar sbb br nk susun smula. hehehhe....


Yang ni stok dlm fridge, masih belum bw naik ke peti sejuk beku. petang nanti baru naikkn. knp petang?
Sbb aku dok pikir mane aku nk letak susu ni mcm x muat... :D

Ok just nk share...
bukan sebab nk menunjuk, tapi nk bg semangat pada ibu2 yang masih peknen dan berniat nk full brestfeeding bby ni mcm Jun, Kak Shima.
Sbb mcm aku juga, aku suke tgk stok2 susu org lain.
sbb bt aku lg semangat. mmg ler jeles gak tgk Stok EBM dieorg byk. sbb jeles la aku berusaha nk tmbhkn pengeluaran.
Biar la org nk ckp ape, yang penting kami sekeluarga happy.
And suami bagi support sepenuhnye. walau ade cengkerik2 yang berbunyi soh bagi FM.

HIDUP BREASTFEEDING!!!!!!!!!

* Mmg niat nk full breastfeeding hingga naufal 2 tahun. Tapi buat masa ni aku cube kuatkn semangat untuk ganapkan masa 6 Bulan. sbb ini paling penting. Moga2 aku kuat dan akan terus bersemangat... Amin...

Power Pumping

Dalam perjalanan memperjuangkan penyusuan susu ibu, pasti banyak dugaan yang mendatang. Antaranya kekurangan susu akibat dari perubahan hormon, kurang sesi mengepam, period etc. OK di sini saya kongsi serba sedikit cara untuk mengembalikan mengeluaran susu.

Apa itu Power Pumping?
 
Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Macam mana nak buat Power Pumping?

Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Kalian jgn igt sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.

Susu Ibu Khasiatnya Tak Ternilai

entah kenapa pg2 ni aku betul moody
kpala sakit
badan letih...
so aku malas nk buat keje
cr la ape2 bende leh aku baca...
memandangkan aku full breastfeeding so cr la info lg pasal breastfeeding...

SUSU IBU KHASIATNYA TIDAK TERNILAI


KELAHIRAN bayi bermulanya detik indah kehidupan. Rumah tangga anda dilimpahi cahaya. Kehadiran si manja mengeratkan jalinan kasih suami isteri. Kini tanggungjawab anda berdua menyempurnakan hidupnya. Menyusui bayi dengan susu sendiri permulaan paling bermakna. Segunung kebaikan dan ganjaran menanti bayi anda. Ganjaran bukan hanya untuk bayi malah diri anda juga.

Menyusu bayi dengan susu ibu langkah penting ke arah perkembangan dan pembesaran bayi yang sihat. Pengalaman unik ini telah dilalui wanita sejak permulaan zaman lagi. Ajaibnya kuasa Tuhan. Sebaik bayi dilahirkan proses pengeluaran susu juga bermula. Jangan sia-siakan kurniaan berharga ini. Susuilah bayi anda dengan penuh kasih sayang. Andai ini pengalaman pertama, timbalah ilmu dan dapatkan pengetahuan daripada mereka yang berpengalaman.

Susu ibu berperanan penting dalam tumbesaran anak. Khasiatnya besar. Mampu menjauhkan penyakit sekali gus menyihatkan anak. Banyak kajian dilakukan di serata dunia untuk membuktikan kelebihan susu ibu yang tidak dapat diperolehi daripada susu formula. Tuhan telah menentukan susu ibu untuk anak manusia. Malah Dia telah berpesan dalam firmanNya dalam surah AlBaqarah ayat 223, surah Luqman ayat 14 dan surah Ahqaaf ayat 15. Ketiga-tiga ayat dalam surah berlainan ini menyebut ibu hendaklah menyusukan anaknya selama dua tahun iaitu bagi mereka yang ingin menyempurnakan susuan. Agama Islam pula ada menggambarkan pembalasan di hari akhirat bagi ibu-ibu yang enggan menyusu anak dengan sengaja "maka berdatanganlah ular menggigit kedua-dua belah buah dada wanita itu."


Susu ibu menyelamatkan nyawa

Risiko kematian bayi dan kanak-kanak kecil di negara membangun meningkat 10 hingga 15 kali bagi mereka yang tidak menyusu badan pada usia tiga bulan pertama. Kebanyakan kematian berpunca penyakit cirit-birit yang serius.

Kajian pula menunjukkan 40,000 kanak-kanak meninggal dunia setiap hari (28 orang setiap satu minit) di negara-negara membangun. Mereka adalah mangsa kekurangan zat makanan.

Untuk itu United Nations International Childrens Fund (UNICEF) telah mengenal pasti tujuh cara berkesan menyelamatkan jutaan nyawa kanak-kanak. Salah satu caranya adalah meningkatkan kadar penyusuan susu ibu di kalangan ibu-ibu.

Meskipun angka kematian begitu tinggi di negara-negara membangun dan mundur ini tidak bererti negara maju terkecuali. Di Amerika dan barat Eropah banyak kes Sudden Death Of Unknown Cause (SIDS) atau Cot Death dilaporkan berlaku. Dan kajian menunjukkan kebanyakan mereka yang meninggal akibat ini terdiri daripada kanak-kanak menvusu botol.

Oleh demikian kempen penyusuan ibu amat digalakkan di negara mundur sebagai pilihan untuk tidak menyusu botol kerana sistem bekalan air di negara tersebut tidak bersih. Walaupun penyusuan botol di negara kita selamat dan terjamin, penyusuan ibu tetap yang terbaik.

Mengapa tidak menyusu?
Menurut Penolong Pengarah Zat Makanan Kementerian Kesihatan Malaysia, Puan Rokiah Don, kadar penyusuan ibu di kalangan ibu-ibu bekerja terutamanya di kawasan bandar menurun. Antara faktor yang mempengaruhi atau menghalang ibu-ibu untuk terus menyusui bayi adalah kecetekan pengetahuan, tiada pengalaman dan tiada sokongan. Banyak memberi alasan menyusu badan tidak praktikal, menyusahkan, letih, suami tidak dapat memainkan peranan, bimbang kesihatan diri terjejas dan tidak yakin bayi mendapat bekalan susu mencukupi. Malah ada yang bimbang buah dada akan melendur.

Sekiranya anda salah seorang yang menghuraikan alasan tersebut, jelas pengetahuan anda mengenai susu ibu terlalu cetek. Tempoh dua tahun bagi yang menyempurnakan susuan atau sekurang-kurangnya enam bulan pertama amat berharga. Bukankah anak itu anugerah Tuhan yang tidak ternilai, mereka berhak mendapat makanan terbaik.

Khasiat dan kebaikan susu ibu
Susu ibu merupakan makanan dan minuman terbaik untuk bayi terutamanya sejak lahir hingga bayi berusia enam bulan. Ia mengandungi semua khasiat dalam imbangan yang betul. Sebaik selepas melahirkan, susu pertama kental berwarna kekuningan. Susu ini dinamakan kolostrum. Khasiatnya amat tinggi. Kandungan proteinnya tiga kali ganda melebihi susu ibu biasa. Ia mengandungi antibodi yang tinggi serta lebih sel darah putih.
Kolostrum mampu melawan jangkitan pelbagai penyakit seperti cirit- birit, selesema dan radang paru-paru. Malah ia bertindak sebagai imunisasi pertama. Ibu-ibu digalakkan kerap menyusui ibu pada hari-hari pertama kelahiran bagi membekalkan kolostrum secukupnya pada bayi. Sesetengah ibu tidak mahu memberikan susu mereka pada bayi pada waktu ini kerana menurut mereka susu belum ada. Kekeliruan ini merugikan kerana bayi seharus mendapat kolostrum sebanvak mungkin.

Teknologi moden cuba meniru merumus susu formula agar menyamai susu ibu. Namun sehingga kini khasiat dan kebaikan yang terkandung di dalam susu ibu tidak dapat disamai apalagi untuk ditandingi. Antara kebaikan susu ibu adalah ia mengandungi zat makanan dalam nisbah yang betul dan isi kandungannya berubah mengikut keperluan bayi membesar. Komposisi zat dan vitaminnya sesuai dan mencukupi untuk bayi. Ia mengandungi enzim lipase yang menghadamkan lemak.

Susu ibu bersih dan bebas bakteria. Selain itu ia mengandungi anti jangkitan yang melawan pelbagai jangkitan penyakit. Antaranya sel darah putih hidup (leucocytes) yang membunuh bakteria. Antibodi (immunoglobulins) mampu menentang jangkitan penyakit biasa sehinggalah bayi berupaya membentuk antibodinya sendiri. Sekiranya si ibu mempunyai jangkitan, antibodi yang dapat melawan jangkitan tersebut akan hadir di dalam susu ibu.

Kita kerap melihat bayi kecil menangis tanpa henti berjam-jam lamanya. Besar kemungkinan perutnya kembung. Sekiranya bayi menyusui ibu sepenuhnya pada usia tiga bulan, masalah ini dapat diatasi. Ini kerana terdapat bahan dinamakan bifudus factor membantu bakteria istimewa Lactobasillus bifidus membiak dan menentang bakteria yang menyebabkan diare atau cirit-birit. Selain diare, susu ibu berjaya menentang jangkitan penyakit biasa seperti enzema, lelah dan sembelit.

Susu ibu tersedia bila-bila masa pada suhu badan dan sentiasa steril. Susu tepung akan masam selepas beberapa jam tetapi susu badan tidak pernah rosak walaupun bayi tidak menetek beberapa hari. Kebaikan susu ibu bukan sekadar menjadi penawar dan bertindak sebagai tembok menghalang penyakit malah ia mampu meningkatkan kecerdasan otak bayi. Dua kajian terbaru Cambridge di England dan Flinders Australia membuktikan bayi yang disusui badan, kecerdasan IQnya mampu mencecah tahap tujuh hingga 10 mata melebihi IQ biasa.

Dan kajian dari Holland menunjukkan susu ibu mengandungi Asid Docosahexanoic dan Asid Arachidonic yang tidak diperolehi dalam susu tiruan berguna untuk pertumbuhan sistem tumpuan nervous. 

Susu ibu menguntungkan wanita
Perkara paling ditakuti wanita selepas bersalin adalah mengembalikan bentuk badan asal. Banyak mengeluh badan mereka susah turun terutama bahagian perut dan punggung. Ini berita baik. Dengan menyusu bayi dengan susu badan anda boleh melangsingkan badan dibantu dengan sedikit senaman. 

Semua tahu, sewaktu mengandung rahim mengembang dan selepas melahirkan anak ia mengambil masa untuk kembali ke saiz asalnya. Dengan menyusui bayi, sejenis hormon dipanggil Oxytocin yang dirangsangkan melalui hisapan bayi membantu rahim mengecut lebih cepat. Ia juga mengurangkan risiko pendarahan berlebihan dan risiko mendapat kanser buah dada juga ovari.

Penyusuan ibu dengan sepenuhnya selama enam bulan pertama mampu menunda kedatangan haid. Andai berhubungan dengan suami ketika itu 98 peratus kehamilan dapat dielakkan. Secara tidak langsung menyusu badan menjadi salah satu kaedah berkesan merancang keluarga.

Selain kebaikan daripada segi fizikal dan kesihatan, penyusuan badan menawarkan kebaikan lain yang lebih istimewa. Naluri keibuan lebih menyerlah, ikatan kasih antara anak dan ibu terjalin. Di dalam proses menyusui, sejenis hormon dipanggil prolaktin terhasil dalam badan ibu. Hormon ini dapat mempengaruhi dan merangsangkan perasaan keibuan.

Sewaktu menyusu juga bau ibu, sentuhan dan wajah akan terakam pada ingatan bayi yang masih kecil itu. Proses penyusuan membantu bayi lebih mengenali ibu dan paling penting mereka dapat merasakan kehangatan kasih si ibu. Anak akan lebih mesra dan kasih sayang mereka lebih mendalam pada ibu.

Kalau kita melihat si ibu terpaksa bersusah payah menyediakan peralatan membancuh susu ketika berjalan, ibu yang menyusu badan hanya perlu membawa diri mereka sahaja. Mereka juga tidak perlu bimbang kehabisan air untuk membancuh susu andai terperangkap di dalam kesesakan jalan raya. Susu badan sedia ada, bersih dan terjamin selamat. Susu badan dapat menjimatkan kos belanja, masa dan tenaga.

Tanggapan banyak buah dada jatuh atau melendur kerana menyusu badan juga kurang tepat. Bentuk buah dada berubah semasa hamil dan mungkin mereka tidak bercoli, diikuti tarikan graviti ataupun usia semakin lanjut. Untuk itu pastikan ibu-ibu memakai coli sesuai sepanjang tempoh kehamilan dan sewaktu menyusui bayi.

Credit : Sabah.com

Pengasuh Bagi Anak Susu Formula!!!

pg2 subuh aku bgn tok pam susu
semua demi anak tersayang...
abangnye dl x dpt menyusu badan sepenuhnye.

ha, berckp psl tjuk antri aku kali ni.
ari rabu mcm biasa aku anta ank2 ke nurseri
aku bekalkn EBM untuk naufal 6 btl (3oz setiap satu)
sll mmg mcm ni la
kdg2 hbs 5 jer, kdg2 mmg hbs 6 btl tu

ok blik keje, seperti biasa aku g amik ank2
dh bw ank2 msk kete, akk nursri tu pesan kat aku
"kak, blh x nnt bekalkn tok naufal susu formula sikit tok tmbh2 (dlm otak aku dh penng ni, apesal org nurseri ni, awl2 aku dh ckp aku full breastfeeding, dh ckp ank aku hanya minum susu ibu tanpa susu formula mahupun air masak.) smbung g...
"atau akk bekalkn susu lebih sikit ker" (statment ni aku ok ler kn)

then aku tny, knp ek susu x cukup ker?
die ckp x cukup... aku pun ok esk sy bg lebih
blik rmh x terpikir ape2 pun..

Pagi khamis, ms siap2 nk anta ank ke nurseri, naufal Poo Poo
cam biasa aku nk cuci. buka pampers tgk poo poo die lain mcm
x mcm slalu
trs aku pikir ni de bg naufal susu lain ker

smpi nurseri aku trs tny akk tu
"kak, susu naufal pernh x cukup ke, de bg susu lain ker"
die jwb...
"AAR, SEMALAM DH KOL 5 SUSU X CUKUP, NAUFAL NANGIS MCM NK SUSU, BAGI JER SUSU ABANGNYE (SUSU IMAN)"

What!!!! aku rasa mcm kena panah petir...
bagi susu iman? susu iman tu LACTOGEN STAGE 3 ok.......
terus stack kpala otak aku kejap

ok control lagi.
aku ckp slow dgn akk tu
"klu susu x cukup, knp x tpn. sy sll ckp klu de ape2 mslah tepn saya.... susu x cukup sya boleh anta...."
die jwb..
"o, boleh anta eh"
eh akk ni lempang kang nk x (dlm ati ler kn)

dh settle terng smu dgn akk tu aku g keje
dlm kete mmg mcm nk pecah kpala aku
sbb dlm ms sama aku tgh sakit kpala.

ari khamis tu aku bekalkn EBM tok naufal 7 botol (3-3.5oz)
blik keje
"ri ni susu x hbs..."
aku jwb, "o yeke... x hbs x pe.... sy leh simpan blik...."
tgk cooler beg de 2 botol g x luak...
em x pe la... blh simpan bt stok

kesian naufal... pertnye dh masuk dgn susu formula
ati ibu ni mmg betul2 terkilan sgt
sebab, aku btl2 jaga...
last2 org lain yg x psl2 bg naufal susu formula
em.... sabar2...

Kenduri + Iman demam

hujung minggu lepas aku rs mcm leth gile
ari sabtu balik rmh mak sbb hari minggu de kenduri
ms kat rmh mak mmg seronok
akk2, adik2 semua ade
riuh... mcm2 cerita keluar (x ambil gmbr lak)

kiteorg blh kongsi makan mertabak 5 keping bramai2
walaupun bg aku, x cukup sbenarnyer
tp sebb keriuhan kat rmh mak mmg trasa kenyang la
hari minggu jam 6 lbh aku dgn akk2 dh bgn (akk bgn dl la br aku aku bgn hehehehe...) biasa ler adik kn
siap2 bahan2 tok masak

kupas bawang merha, bawang putih, kupas tomato, kubis, nenas...
sll knduri kami adik beradik jer masak ok
x yah panggl saudara2.. sbb kami rmi so dh cukup kakitgn
kang dtg rmi2 menyemak jer.......... dok bising2 gosip2
kang ade jer nk bebelkn
so x pyh dtg
dh siap msk nnt dtg jer mkn jer ok
dh siap smu, aku pulak mesin kelapa

pegh dh lma x mesin klapa, 2 mangkuk besr kena mesin
hbs mesin, mengigil tangan.. huhuhuhu...
tp syok sbb bt keje smbil 2kar2 cite dgn my sister

Settle kenduri ptg tu aku trs blik rmh sbb husband keje ptg
mlm tu bdn aku rs x sedp
letih pun ade
ri isnin aku x lrt nk g keje
dgn sakit kpala
dengan selsema
so aku MC
mlm tu iman mcm dh pns, aku bgn bg ubt demm
siang mcm ok sikit

isnin mlm aku dh ok,
tiba2 jam 2leh pagi akusedr
iman mengigil
melompat la ibu ni bgn
panggil2 'iman,iman' die diam smbil mengigil
bdn pns, tp tangan dan kaki sejuk
aku trs tpn suami yg tgh keje
amik selimut 2 helai
2 helai aku selimutkn iman
amikkn stokin, gosok minyak pns kat tapak kaki die
pastu br die buka mata
hah.... lega sikit ati
aku pnggil br die sahut panggilan aku

tgu ayh blik trs bw g kilnik kol 4 lbh tu jugak
smpi klinik, doc marah knp dh mcm ni br nk bawa
so ckp ler kat doc, siang td die ok x pns dh bg ubt
x sangka mlm jd blik
doc bg ubt, doc pesan klu smpi petng x baik dtg blik amik surat msk wad.......

so ibu tpaksa cuti lg, rsu iman
sbb iman mmg antibodi x kuat
senng demam, senng sakit pert
mcm2 la

dan paling susah nk mkn ubat
kena pakse, dh pakse mesti muntah
em... iman2.... x th ler ikut sape yg ssh sgt nk mkn ubat ( ikut ibunyer kot kecik2 takut ubat. hehehehe)
so ri ni aku dh keje, pg td iman mcm dh ok
tp still pesn kat nursery klu tiba2 die pns, tpn cepat.

hope ank2 smua ok kat nursery...
ptg nnt ibu dtg amik yer..

Buat Suami

  1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.
  2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.
  3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..
  4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.
  5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.
  6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.
  7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.
  8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.
  9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.
  10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?
  11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.
  12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.
  13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.
  14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?
  15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.
  16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.
  17. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?
  18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?
  19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.
  20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.
  21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.
  22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali
  23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.
Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”

Credit : MaZNi PutERi

Bayi mula mengigit

Wa... naufal baru 3 bulan. tapi semenjak 2 menjak ni die menampak kn tabiat baru.
iaitu....
gigit ibu masa menyusu....
adus.... sakit say.... gigit pastu tarik...
nk terkucil rasanya... huhuhuu....

ni ler antara cabarn2 ibu menyusu.
so sebelum perkara ni berlanjutan.... aku search2 la ape leh buat.
jom sama2 aku kongsikan.

Apa patut dilakukan apabila bayi yang menyusui menggigit anda



Pertumbuhan gigi dan menggigit

Terdapat ibu yang mencerai susu ketika mereka rasa bayi mereka akan mula tumbuh gigi, tetapi menyusu badan pada peringkat ini adalah sangat normal dan semulajadi. Gigi tumbuh pada usia yang berbeza-beza; pada puratanya gigi pertama tumbuh sekitar usia enam bulan, tetapi ramai bayi masih tidak bergigi untuk seketika lagi dan sebilangan bayi pula dilahirkan siap dengan beberapa batang gigi.


Kerana keperluan nutrisi baby dipenuhi terutamanya dengan susu untuk sekurang-kurangnya tahun pertama, ramai bayi yang diberi susu badan akan ada gigi dan kebanyakan tidak akan menggigit ibu mereka.


Sebenarnya, ia adalah mustahil untuk seorang bayi menggigit dengan hanya dua batang gigi pada gusi bawahnya, kerana lidahnya menutupi gusi bawah semasa dia menyusui badan. Untuk menggigit, dia terpaksa menarik lidahnya ke dalam untuk mendedahkan giginya. Ini tidak dapat dilakukan ketika dia sedang menyusu.

Apabila lebih banyak gigi sedang tumbuh, bayi anda mungkin hendak menggigit untuk melegakan kesakitan gusi. Anda boleh memberikannya gegelang gigit khas yang sejuk untuk digigit sebelum dan selepas anda menyusuinya. Sementara gel pertumbuhan gigi yang dibeli dari kedai ubat boleh melegakan kesakitan bayi anda, jangan gunakanya sebelum anda menyusu kerana ia boleh menyebabkan lidah bayi anda menjadi kebas and juga mungkin akan mengebaskan areola anda (kawasan kulit gelap di sekeliling puting anda), menyukarkan penyusuan untuk kamu. Sesetengah gel pertumbuhan gigi boleh merengsakan kulit puting yang sensitif juga.


Kali pertama dia menggigit
Gigi baru tumbuh adalah tajam dan, jika bayi anda tergigit payudara anda, barangkali anda akan menjerit kesakitan! Reaksi anda yang kuat itu mungkin akan memeranjatkan bayi anda sehingga dia tidak berani mengulanginya. Sesetengah bayi boleh menjadi begitu terkejut atau takut akibat reaksi kuat sehingga mereka menolak penyusuan badan.
Reaksi yang lebih biasa kepada jeritan kesakitan anda, walau bagaimanapun, adalah bayi anda berasa ingin tahu dan hairan, dan mengulangi gigitan itu untuk melihat jika ia berkesan lagi - seperti membuat eksperimen dengan mainan berbutang tekan atau mainan berdetar-detar. Jika ini berlaku, cuba terus bertenang dan senyap, tetapi berhenti penyusuan, merenung ke matanya dan katakan “tidak” dengan tegas.


Jika gigitan berterusan

Anda masih tidak perlu mencerai susu bayi anda kecuali jika anda mahu. Mengetahui apa yang menyebabkan dia menggigit (lihat Sebab Lain Mengapa Bayi Anda Menggigit, di bawah) dan memuaskan keperluan bayi anda untuk menggigit menggunakan cara lain, boleh menyelesaikan masalah ini dengan cepat.


Kebanyakan ibu mendapati penyusuan badan tetap adalah pengalaman yang positif sebaik sahaja mereka dapat hentikan kejadian menggigit ini.

Sebab lain mengapa bayi anda menggigit

• Tertidur Sesetengah bayi menggigit pada penghujung penyusuan apabila mereka terlelap. Perhatikan pemerlahanan dan pelemahan pergerakan rahangnya dan alihkan bayi anda sebelum dia terlena.

• Gangguan Sesetengah bayi suka membawa puting bersama ketika mereka mengalih perhatian dan memusing kepala mereka! Pastikan jari anda bersedia untuk menghentikan hisapan dengan pantas (lihat Jika Dia Hampir Hendak Menggigit..., di bawah) jika dia memusing kepalanya.


Jika dia hampir hendak menggigit... (he... aku akn buat yg ni)

Jika bayi anda kelihatan seperti hampir hendak menggigit, masukkan jari kelengkeng anda ke dalam sudut mulut di antara gusinya. Dia patut menggigit jari anda dan bukan puting anda. Jangan tariknya sementara dia sedang menggigit - anda hanya akan mencederakan diri. Perhatikan penegangan rahangnya sebelum dia menggigit dan cepat-cepat alihkannya. Anda mungkin perlu singkatkan waktu menyusu secara am sehingga fasa ini berakhir.

Cara-cara untuk menghentikan bayi yang menggigit

• Katakan “tidak” dengan tegas, merenung ke dalam matanya dengan marah dan hentikan penyusuan. Dia perlu mengaitkan menggigit dengan kehilangan puting - kebanyakan bayi tidak suka dengan perpisahan ini. (bagus gak bt cam ni, kdg2 bby paham gak)

• Jika dia teruskan juga, letakkannya di atas lantai untuk seketika sebaik saja dia menggigit

• Untuk kanak-kanak boleh berjalan yang suka menggigit, jadikannya sesuatu yang positif apabila dia tidak menggigit. Berikannya banyak pelukan, ciuman dan pujian.


• Jika anda rasa dia inginkan perhatian, berikan perhatian sepenuh anda semasa penyusuan.


• Belajar menyedari bila dia sudah hampir selesai.

• Jangan menyusukannya kecuali dia betul-betul lapar.

• Hentikan penyusuan jika dia mula terlelap.

• Berikannya gegelang gigit sebelum dan/atau selepas penyusuan. (hahaha... ok nk cr gegelang getah)

Sumber : BabyCenter